Frie Luftveje

Det lyder så simpelt og selvfølgeligt, at barnet skal kunne trække vejret frit. Men især ved den helt lille baby, er der flere ting der kan påvirke vejrtrækningen, end man nødvendigvis er opmærksom på.

Advarsel: Dele af følgende tekst kan virke meget barsk. Jeg har valgt at beskrive de reelle risici, hvis der ikke er styr på de frie luftveje. Det er uhyre sjældent der forekommer dødsfald i bæreredskaber, så det er ikke for at skræmme nogen! Bevidsthed om sikkerhed er vigtig, for fortsat at forebygge tragiske ulykker.

Overordnet er der to dele der skal være på plads. Barnet skal kunne trække vejret ubesværet ind og ud, og der skal være ilt til rådighed for barnet. Sidstnævnte er den jeg oftest ser bliver glemt, men faktisk den det er lettest at sikre.

En baby flytter ikke ret meget luft med hver vejrtrækning, så hvis man får lavet en hule omkring ansigtet, bliver det hurtigt den samme luft baby genbruger, og ilten bliver brugt op. Når man trækker vejret i luft der har højt indhold af kuldioxid og lavt indhold af ilt bliver man døsig, træt og falder i søvn. Det gør det ekstra farligt, fordi det er så svært at opdage, om barnet bare sover sødt, eller er ved at blive kvalt af iltmangel.

Der skal altid være udsyn til barnets ansigt! Åbningen hvor du kan se dit barns ansigt sikrer at der ikke ophobes “brugt” luft, og at der hele tiden kommer frisk luft og ilt til barnet. En ekstra bonus er, at tilknytningen øges, og baby får mulighed for at afstemme sine oplevelser med bærerens reaktioner. At opleve verden tæt på en omsorgsperson, med mulighed for at aflæse deres ansigt, stimulerer en sund kognitiv udvikling.

For at kunne trække vejret ubesværet, skal næsen være fri, og halsen åben. Et lidt større barn vil gispe eller spjætte hvis luftvejene blokeres, men det er altid vigtigt at være opmærksom på. Et sundt og raskt barn snorker ikke, så hvis dit barn ligger og grynter i søvne er det en god ide at tjekke om de er blevet krøllet sammen så vejrtrækningen bliver besværet.

Barnets næse skal være fri af blødt væv, bamser, stof osv.! Det er baggrunden for rådet om at bære i “kyssehøjde” (udover at det mindsker belastningen for bæreren). Kyssehøjde handler om at barnets ansigt er højt nok til at være fri af mors bløde brystvæv, men da alle er bygget forskelligt, kan der være tilfælde hvor udtrykket ikke giver mening. Kan du se dit barns ansigt er dette punkt også iorden, men vær opmærksom på ikke at have bløde ting barnet kan dreje ansigtet ind i.

Barnet skal have hagen i neutral stilling, løftet fra eget bryst! I et bæreredskab der ikke er strammet optimalt, en autostol, skråstol eller andet, kan barnet komme til at synke sammen, så hagen hviler nede på brystet. I den stilling bliver halsen klemt sammen, og vejrtrækningen besværliggøres eller i værste fald umuliggøres.

Ammer du i ammestilling i et bæreredskab, så husk altid at barnet skal have hovedet fri af bæreredskabet og støttes med en hånd, og at barnet skal op at sidde i oprejst frøposition efter amningen. Det er ikke sikkert at bære i ammestilling (nogle steder kaldet vuggestilling), hvor barnet har hovedet inde i bæreredskabet, da stillingen presser barnets hage mod brystet og kan føre til kvælning.

Barnet skal sidde tæt til bæreren! Der må ikke være slup imellem jer, så der er mulighed for at synke sammen. Er du i tvivl om, om dit barn sidder stramt nok, så mærk efter om barnet skifter stilling når du slipper, læn dig fremad og mærk efter om barnet “slipper” din krop, eller læg en flad hånd på barnets ryg, og mærk om der er plads til at barnet kan skubbes længere ind imod dig. Et “ja” til en af prøverne, betyder at der skal strammes efter.

Når du er krop mod krop med din nyfødte, for eksempel i et bæreredskab, stimulerer det en masse fysiologiske processer i baby. Blandt andet blodsukker, blodtryk, temperaturregulering, hormoner, søvnrytme – og respiration. Hele babys system stabiliseres ved at være tæt med den voksne omsorgsgiver. Det er derfor super sundt og anbefalelsesværdigt at bære din lille ny. Og det bliver lynhurtigt en vane at tjekke sikkerheden:

  • Bær tæt og stramt
  • Frit udsyn til barnets ansigt
  • Barnets hage i neutral position