Hoftespredning

Skal vi snakke lidt om det der hoftespredning?

Hoftespredning har fået mere og mere opmærksomhed i bærekredse de sidste par år. Muligvis er det eskaleret efter de bekymrede, men fagligt ufunderede, artikler der har været dukket op, om babybærings potentielt skadelige effekter.

Opmærksomheden er blevet så stor, at selv veluddannede, dygtige bærevejledere føler de er nødt til at vejlede om det, fordi kunderne forventer det og er bekymrede over det.

Den bekymring er mildest talt tæske ærgerlig! For der er ingen grund til det! Jeg gentager gerne – der er ingen grund til at være bekymret over hoftespredningen når du bærer dit barn! Babyer med hofteproblemer får skinner på der spreder benene endnu mere. Og statistisk kan man se at kulturer der kontinuerligt har praktiseret babybæring, har langt færre tilfælde af hofteproblematikker hos børn.

Et udsagn bliver ikke sandt af at blive gentaget. Men jo flere gange man hører noget, jo større er sandsynligheden for at man accepterer det. Og myten om at små babyer skal have samlet benene og krummes godt sammen, er gentaget i det uendelige. Godt hjulpet på vej af meget misvisende illustrationer, som den jeg har krydset over her.

Nogle få spædbørn er meget krøllet sammen når de bliver født, og skal lige have nogle dage til at rette sig ud. Det er man ikke i tvivl om, når man sidder med sin baby. Mange får dog hurtigt en forholdsvis bred afslappet hoftestilling, som ikke kræver særlig opmærksomhed når man bærer. Vær opmærksom på dit barn, se hvordan det ligger når det ligger frit, og tving det ikke ud i stillinger hvor der er modstand. Det kommer helt naturligt for de fleste forældre.

Der er masser af bekymringer forbundet med at få en baby. At kunne bære er en kæmpe gevinst for både børn og voksne. Skal vi ikke hjælpes ad med at komme de myter til livs, som skaber endnu flere bekymringer, og i stedet hjælpe med at sprede bæreglæden?

Babybilledet er min kompagnon da han var bare 25 timer gammel. Han demonstrerer så fint, hvordan mange babyer har masser af naturlig hoftespredning, helt fra start.

Mere info om emnet:

Healthy Hips – busting some myths

Baby Carriers & Other Equipment

https://journals.lww.com/pedorthopaedics/Abstract/2015/01000/Back_carrying_Infants_to_Prevent_Developmental_Hip.11.aspx

https://www.aappublications.org/content/32/9/11.1.full (om at svøbe uhensigtsmæssigt)

https://www.hindawi.com/journals/isrn/2011/238607/ (om demografiske faktorer vs forekomsten af hoftedysplasi)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *