Fastvikler

Fastviklen er et langt stykke vævet stof, som kan bindes på utallige forskellige måder, efter behov og præferencer. Fastvikler kommer i mange størrelser, materialesammensætninger (blends), tykkelser og med forskellige bæreegenskaber. Man taler om grip, glide, bounce, cush og meget mere. Det er ikke nødvendigt at lære “sproget” for at blive god til og glad for at bære sit barn i en fastvikle!

Størrelserne reffererer til viklens længde, og den mest almindelige størrelse er 6, som er ca 4,7m lang. Den passer med at de fleste kan binde en basisbinding (FWCC; front wrap cross carry).

Ligesom strækviklen, er fastviklen let at dele mellem flere bærere – er bærerne ikke lige store, bliver der bare forskellige længder haler til overs. Nogle fastvikler er lettere at lære at binde med end andre, men det er svært at gå rigtig galt, og køber du brugt er sælger oftest rigtig sød til at vejlede om, om en given vikle passer til dit behov. Da det kan tage lidt længere tid at opbygge rutine med at binde, i forhold til for eksempel at bruge en bæresele, så køb en du synes er flot og som gør dig i godt humør, så du hjælper dig selv til at øve de gange der skal til, før det kører.

Fastviklen er nok det mest alsidige bæreredskab, og bundet rigtigt er det også det der kan tilpasses bedst til bærer og barn, for optimal ergonomi og komfort. Men det kræver noget dedikation og overskud, at lære at udnytte de muligheder til fulde.

Det kan se voldsomt uoverskueligt ud, første gang man ser nogen binde en fastvikle, men charmen med fastviklen er netop, at det ikke behøver være mere kompliceret end du selv ønsker. Hvis du vil, kan du købe én fastvikle, og lære én binding – og hvis det dækker jeres behov behøver du aldrig spekulere i andre blends, længder, bindinger eller finishes. Og samtidig er der masser at lege med, hvis du bliver grebet af det, eller har overskud til at prøve nyt når/hvis jeres behov ændrer sig.

Når du skal lære at bruge en fastvikle, så overvej for dig selv hvordan din optimale læringssituation ser ud. Føler du dig tryg ved at øve udfra YouTube videoer, findes der masser af gode guides der. Vil du gerne have en anden persons hjælp, er der flere muligheder. En uddannet vejleder kan give individuel undervisning, hvor du med en demodukke bliver sikker i teknikken før du prøver med eget barn. Til en workshop hos en vejleder er I flere i samme situation, som træner samme teknik – det er et andet miljø, men giver mulighed for inspiration, og der kan blive stille spørgsmål du ikke selv havde overvejet.

Til sidst holdes der mange steder “Grams”. Det er små sammenkomster hvor bæreforældre og -interesserede mødes og hjælper og inspirerer hinanden. Mange bruger det til at finde ud af hvilke størrelser der er ideelle for dem, til forskellige bindinger, eller til at afprøve nye blends og vævninger andre har med, for at finde hvad der fungerer godt for dem, før de køber. Her er det oftest også muligt at få hjælp til at lære at binde en fastvikle, fra mere erfarne viklere.