Motorisk udvikling

Bæretid giver mere til den motoriske udvikling end rygliggende tid, for din baby. Og hvis din baby ikke bryder sig om at ligge på maven, kan mange af de samme gode effekter også opnås i bæreredskabet. Hvis baby gerne vil op, så skal baby selvfølgelig op. Og når vi skal fra A til B, skal baby transporteres på en eller anden måde.

Den vågne baby i bæreredskabet får masser af sansestimuli, og samtidig mulighed for at skærme sig og få hjælp fra bærerens mimik og krop til at bearbejde og fortolke. Særligt vestibulærsans, proprioception og taktilsans bliver stimuleret, og disse tre er grundstenene for sanseintegration, kropsforståelse, indlæring, trivsel og meget mere. Samtidig vil den vågne baby løfte hovedet fra bæreren, kigge sig omkring, og følge bærerens bevægelser. Det giver træning af nakke, ryg og kernemuskulatur. En ekstra bonus er, at spejlneuroner i babys voksende hjerne vil lagre bærerens bevægelser, og være til rådighed når baby selv skal lære for eksempel at gå. I nogle folkeslag, hvor babybæring ikke har været fravalgt i nogle generationer, som det har i vores, bliver børnene båret det meste af dagen fra de bliver født, og når de sættes ned går de selv. Netop fordi de har lært bevægelserne af bærerens bevægelser.

Den sovende baby i bæreredskabet får trygheden i lydene, lugten og bevægelserne der er genkendelige fra indersiden af maven. Bærerens krop hjælper desuden babys krop med at stabilisere blandt andet vejrtrækning, blodtryk, blodsukker og hormoner. Eventuel stress sænkes og der frigives oxytocin – både i barn og bærer. Bærers krop afgiver varme til baby, som dermed kan spare på energien der, og i stedet bruge det til at vokse og blive stærkere (Krop-mod-krop/hud-mod-hud hjælper den nye baby med at temperaturregulere, men hold altid øje med at baby ikke bliver for varm i bæreredskabet, ved at mærke i nakken). Alt dette giver baby optimale vilkår for at udvikle sig, lære, vokse og trives. Og så har lur i bæreredskab den ekstra fordel at der ikke er noget tryk på kraniet, så risikoen for skævt hoved mindskes.

Der er intet galt i at baby ligger på ryggen, sover i barnevogn, eller hvad der nu virker for jer. I de fleste familier er det en kombination der får hverdagen til at fungere, og mange gange skifter det for hver periode der går. Teksten skal læses som en understøttelse af at der ikke er noget galt i hvis din baby “bor” i viklen, og at fordommene om at det hæmmer babys motoriske udvikling at blive båret meget, ikke har noget på sig.