Bæreseler og “Klikdimser”

Fælles for de bæreredskaber jeg præsenterer her, er at de er mere eller mindre formsyede, og har klik-spænder i stedet for stropper der skal bindes. Der findes et hav af variationer, mærker og modeller, så jeg vil forsøge at holde mig overordnet.

Bæreseler er oftest meget formsyede, og er derfor meget simple i hverdagsbrug. For optimal ergonomi for barnet og komfort for bæreren, kræver det dog at man finder den model der passer til ens kropstype, og tager sig tid til at indstille den til sig selv og barnet. Det betyder også, at en bæresele kan være svær at dele mellem flere børn og/eller bærere, fordi man som minimum skal justere samtlige indstillinger hver gang man skifter.

Ikke alle bæreseler på markedet er ergonomiske, og i mange baby-forretninger kan personalet kun vejlede udfra producenternes eget materiale. Det siger sig selv, at en producent ikke råber højt om, at deres produkt ikke er optimalt ergonomisk – hvis de overhovedet er opmærksomme på det. Du kan grovsortere ved at tjekke om selen er blød så den kan forme sig om baby og følge babys naturlige runding, og om sædet er bredt nok til at støtte baby fra knæhase til knæhase. Derefter anbefaler jeg at prøve den på, og afprøve om den kan indstilles så den er behagelig for bæreren, og lever op til kravene for sikkerhed og ergonomi for babyen. Vær opmærksom på at mavebæltet ofte skal op over navlen på bæreren, for at baby kommer til at sidde rigtigt.

Klikdimser er en fællesbetegnelse for alt med klik-spænder; bæreseler, half bucke meh dai, onbuhimo osv.. En række viklekonvertører har blandt andet udviklet deres egne “bæreseler”, hvor fastviklemateriale bliver til meh dai -imspirerede bæreseler, og på den måde er de eksisterende betegnelser nogle gange for smalle og andre gange for brede, når man fx søger efter et nyt bæreredskab.